lördag 6 oktober 2012

En gång om året...

Ungefär så ofta händer det väl att hela stans befolkning plus lika många utsocknes kommer ut på stan samtidigt. Det har varit dags för årets firande av marten!

Hela innerstan stängs av för att vi ska kunna gå som packade sardiner och knuffas fram ungefär som maten genom matstrupen. Utbudet av det man kan frossa i för varor täcks egentligen upp av en cirka tio meter lång del men börjar sen om igen... Och igen... Och igen.. Och igen.., och igen... Ja ni fattar. De första tjugo stånden återkommer tills man gått hela stan fram och tillbaka.

Klassikerna är strumpor, kalsonger, tomtar, kokosbollar, brända mandlar,väskor och t-shirts med otroligt genomtänkta tryck.

Till detta äts det donauts, piroger, grillade majskolvar, munkar och såklart den välkända Kålsoppan!

Ingen marten utan kålsoppa!!! Själv äter jag bara Kålsoppan eftersom resten av skräpet inte synkar sig så bra med lchf-kost. Barnen fick iaf en varsin kokostopp men höll sig annars till russin och äpplen... Till en början åtminstone. Och kålsoppa äter de heller inte, vare sig barnen eller Per. Deras årliga tradition på marten är spagetti och köttfärsås!

Efter att man stoppat sig full med skräp och soppa så man knappt orkar röra sig så toppar man med halvtaskiga karuseller och, premiär för i år, sockervadd. Detta var tydligen nåt killarna snappat upp på dagis att det var deras generations nya variant av kålsoppa och den gick ju absolut inte att missa!

Erik visade sig vara livrädd för sockervadden och pep som en mus varje gång han fick lite på händerna. Virus tyckte inte heller att det var nån större hit och tillsammans åt de istället upp pappans strut med varma chips!

Även jag som inte gärna åker karuseller lyckades bli medlurad i nåt som påminde om luftballonger. Om inte jag gick in i karusellen skulle gubben som jobbade där måla mig med en svart spritpenna i ansiktet eftersom han inte tyckte Erik skulle behöva åka karusellen helt ensam. Till min stora glädje lyckades gubben såklart även glömma bort att vi satt i den där jädra korgen och snurrade runt varv efter varv också. Förutom de gånger han gick och snurrade runt oss med sån kraft att min mage vände sig halvt ut och in. Nedanför stod Per och hånskrattade. Och borta vid biljettkassan växte kön men hur skulle gubben som skulle sköta karusellen veta det när han stod med sina polare med ryggen åt och kedjerökte????

Väl hemma landade vi i soffan och barnen fick minimalt med lördagsgodis bara för sakens skull, yrde runt i sockerchock några minuter för att landa helt utslagna i sina sängar, nöjda med dagen.

Egentligen håller marten på i tre dagar. Tivoli och fylla på fredag. Marknad, kålsoppa, tivoli och fylla på lördag och tivoli med bakfylla på söndag. Det vet inte våra små barn än så för deras del både började och slutade marten här idag. Något som vi vuxna inte ett dugg sörjer. Den stora sonen har dock sen nåt år fattat grejen, med tivolit alltså, och har idag avverkat två av tre dagas marten. Men det bekymret vilar på nån annan så...

Nu segnar jag och maken ner i soffan med en varsin spritzer! (eller varsin, jag är redan inne på nr 2)

Hej på marten på er alla goa!!!!

1 kommentar:

  1. Ja med den beskrivningen missade vi inget som stannade i Link i helgen!

    SvaraRadera