tisdag 30 oktober 2012

Halloween

Veckans Real Life från  Yohanna handlar om Halloween.
Ett riktigt kommersiellt jippo som jag inte har nån som helst anknytning till för egen del, men som jag faktiskt kommit att gilla ändå.

Jag kommer ihåg när halloween "kom till stan". Men som jag kommer ihåg det så var jag ändå gravid och småbarnsförälder när min generation gav sig ut för att fira så jag var liksom aldrig med. Dessutom firade man inte som det gör nu, nej då verkade man inte tro på att det som stod på lappar om att vara utklädd och gå på krogen var på allvar så ingen kom utklädd. Nästan. Idag tror jag det är lite större uppslutning till maskeraden. Nu är det ju inte den delen som jag börjat gilla med halloween heller så för mig kvittar det hur mycket krogsvängen spökar ut sig, jag är ändå inte en av dem, om inte festen hålls i privat tillvaro vill säga...

Nej det jag gillar är alla färger, hösten, ljusen och pumporna. Gillar även det naiva i att våra små oskyldiga barn för en kväll får spöka ut sig till monster, zombier, demoner och spöken, ja allt dom de är absolut helt livrädda för egentligen... Med en intalan att de finns inte i verkligheten.
Jag gillar att det är en tradition som antagligen kommer att betyda mer för våra barns generation och deras avkommor än för oss och det är med stor önskan jag ser fram emot att kunna sitta här om 60 år och småle åt barn som kommer stapplandes i hemska utstyrslar för att kräva godis! Hoppas bara jag är i sån form att jag kan baka det mesta själv och så gubben kan spöka lite för dem på vägen ut.
Jag älskar pumporna. Tycker de är så fina och önskar jag hade orken att karva och ställa ut dem lite här och där. Vi gjorde ett försök r två år sedan att odla vår egen halloween-pumpa... Behöver jag påminna om att det gick sådär...

I år hade jag tänkt slå på stora trumman och dra i rejält. Pyssel, pumpor, godis och kostymer! Det blev ingenting av nåt...
Äldste sonen ska på halloween-disco på fredag 9/11. Jag tog alltså helt enkelt för givet att halloween därför var den helgen. Det är det inte.
Nästa helg då? Den 3:e??? Nej det tror jag inte, har vi inte delat på halloween och all helgona här i Sverige???
Och om jag fattade rätt så firade hela Arvika city halloween under helgen som var, eller???

Vi bor ju på landet också så nån stor anstormning av sockerdricka ungar hittar inte hit heller så ofta så....
När ska vi fira??? Är det försent???

4 kommentarer:

 1. Har lärt mig i år att halloween är 31 okt och ingen annan dag! Som julafton liksom.. Man firar fram till detta datum och vi som ( vi ska också fira i helgen) firar eftet 31 oktober gör egentligen 'fel'..Det är väl sv den anledningen som många äldre tycker att det skrämmer allhelgonadag som är nu i helgen.

  SvaraRadera
 2. Ah, tack Sara! Får se om vi hinner pynta till det lite då :-)

  SvaraRadera
 3. Ja det är svårt att veta när halloween ska firas, men det är alltid 31 okt....inte ett enda barn har ringt på dörren! Jag gissar att de flesta kommer på fredag eller lördag.

  SvaraRadera
 4. Veckan sammanställning är klar. Nu frossar vi i HALLOWEEN. Varför vara måttlig ;)
  http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/november/sammanstallning-av-real-halloween-2.html

  Tack så mycket för att ni ville vara med och förgylla denna veckan ;)

  Hälsningar
  Yohanna

  SvaraRadera