torsdag 8 november 2012

H som i...

Hus!
Hem!
Hemma!


Det här är ett hus. Det är ett gammalt hus. Ett mycket gammalt hus. Från 1800-talet. I det här huset har det fötts och bott många generationer. Pers farfar. Pers pappa. Per. Idag är det vårt hus. I framtiden förhoppningsvis någon av våra barns hus. Vi har ju några spekulanter. Så här såg vårat hus ut för lite mer än 5 år sen. En charmig liten värmlandskåk målad med Falu rödfärg och gammalt skiffertak, med alldeles för trånga utrymmen men alldeles tillräckligt för att hysa en familj på 5. Iallafall förr. Vi valde att inreda vinden och få en extra våning. Dagens i-lands problem.

 
Idag ser villan lite annorunda ut. Idag är det då ett trevåningshus. Numer målat i vitt, med midja och svart tegeltak. Med en utbyggd hall. Med en inglasad altan som blir som ett extra vardagsrum under vår/sommarhalvåret. Vår dröm är att kunna isolera och göra det till ett rum tillhörande huset på riktigt för att kunna få en stor matsal vilket vi hoppas kommer bli mycket nyttjat senare med barnens framtida familjer vid jul, högtider och kalas. Som jag sa, huset är trångt på insidan och idag finns det bara ett köksbord att nyttja vid festligheter. Det finns också ett stort soldäck. Till en början fanns detta enbart på framsidan huset. Detta nyttjades tyvärr inte så mycket först eftersom det, ironiskt nog var för varmt! Solen går upp bakom vårt hus, och rundar det från höger på bilden till vänster. Soliga dagar innebär detta alltså att solen ligger på från uppgång till nedgång. Det blir extremt varmt. I somras satte vi upp en permanent paviljong. Vi kunde nu sitta där hela sommaren. Underbart. Idag sträcker sig soldäcket även runt husets vänstersida i och med att vi valde att bygga pool. Varför? jag kommer till det...
 
Så här ser alltså huset ut idag!!!
Fattar ni vilken händig karl jag har! När jag ser bilder såhär så blir jag så stolt över honom!
Han har gjort ALLT själv!
Mamma var med och målade en sommar också!
Och ja, jag har hjälpt till jag med, med allt det som jag kunnat och orkat som väldigt gravid två år i rad.
Huset är dessutom lika mycket omgjort på insidan som på utsidan. Det har fått vår prägel nu.


 
Men vad är ett hus utan ett Hem?!? Utan hemmet skulle huset bara vara ett tomt skal. Ett sorgset tomrum. Vi har ett hem. I vårt hus sjuder det av liv. Det är skratt och tårar. Det är glädje och sorg. Det är lycka och saknad. Det är humor och fantasi. Vi sover under sängen. Vi jagar krokodiler på natten. Vi kittlas och vi nyps. Vi kramas och vi smeks. Vi brottas om telefonerna. Vi tar ett glas vin för att fira nåt. Vi dricker vatten för att det är så himla gott. Vi har fredagsmys som genomförs i kaos.  Vi delar gemensamma värderingar och stöttar varann. men vi kämpar också med ett barn som slåss när ha blir frustrerad eller trött och som gillar fula ord och ett tredje som sina första år bet andra barn för att han inte kunde prata och som numer bara kan prata om bajs,kiss och fis. Vi kämpar mot/med den nya tidens sätt att använda dator/telefoner/internet/tv-spel och ungdomshormoner. Vi lever, vi älskar och vi njuter här hemma. Vi kämpar för det bästa för oss alla. Vårt hem är fullt av kärlek, hänsyn och omtänksamhet.
 
Vårt hus är ett hem med värme, kärlek och lycka!!!
(Resten hanterar vi...)

 

8 kommentarer:

  1. Vilket fint inlägg...
    Härligt med hus som har en historia!
    Kram
    Melodys matte

    SvaraRadera
  2. Så sant det du skriver åh ett super fint hus o du skall vara stolt över din man :) ha en fin kväll kram

    SvaraRadera
  3. Hus hem hemma...vad härligt att huset har gått i generationer. Och så fint ni gjort det, förstår att ni stormtrivs

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
  4. Det är fint och genuint med hus som har en historia. Bor själv i ett gammalt hus som har varit i min sambos släkt i flera generationer minst 120 år.
    /Anneli

    SvaraRadera
  5. Så fint du skriver. Helt rätt, vad vore ett hus utan ett hem? ... och vilken snygg make over!

    kram kram Malin

    SvaraRadera
  6. Vilket fint och kärleksfyllt inlägg!

    Och huset är så fint både nu och då. Du har då en händig karl du! :)

    Trevlig helg på dej!

    SvaraRadera
  7. Vilket underbart inlägg!
    Kul med historien kring platser och saker, hur det hänger ihop i glädje och sorg.
    All lycka till er och huset.
    Vi bor på samma vis...Peppson är uppvuxen med sin mormor och morfar i huset vi nu bor i, de hade jordbruk och levde på och för gården. Vi har ju lite djur men också varsitt heltids jobb.
    När vi flyttade ihop bodde vi i huset, för att för tre årsedan flytta tillbaka till det från ett annat hus på gården, som nu sonen med familj hyr av oss.
    Så nu ska vi försöka sätta vår prägel på huset precis som ni sätter på ert.
    Trevlig helg,
    Sussi

    SvaraRadera