torsdag 15 november 2012

Real Life



Veckans Real Life handlar om Julen och julpynt.
Vill du vara med eller är nyfiken på andra Real Life inlägg finns dessa att hitta här: Yohanna

- Julpyntar du?
- Har du regler/traditioner för hur och när det ska pyntas?
- Om ja, hur har dessa kommit till?
- Har du någon EXTRA viktig?
- Något extra speciellt pynt?
- Har du redan börjat med något jul/vinter-pynt?
 
Jag är en riktig julnörd. Jag älskar julen!!!
Jag är uppvuxen med fasta och mysiga jultraditioner. I år kommer dessa traditioner att ändras, antagligen permanent. Vilket är en stor sorg, men jag intalar mig själv dagligen att det måste gå, och att det kommer att bli bra. Det måste det bli... För barnen (och mig...).
 
Till första advent, inte en dag tidigare är julgardiner, dukar och adventsstakar mm uppe. Det är så mysigt med alla ljus och stakar samt gran- och tallris som sätts i kannor och läggs framför trappen in.
 
Julbak med pepparkakor och lussekatter görs först till lucia och skulle det hinna sina innan julen görs ett nytt bak till jul.
 
Dagen före julafton tar vi in granen. När jag var liten var detta lite av en pysselkväll. Granen togs in och sattes ihop. Vi hade plastgran då min bror är allergisk. Men inget mer. Sen hängdes min och brorsans strumpor upp. dessa hängde kvar ända tills för några år sen när mina föräldrar fick för sig att vi kunde föra den traditionen vidare till våra barn eftersom vi båda hade egna familjer nu. Vi åkte hem och satte upp dem ändå till mamma och pappa. Åt oss själva alltså, inte för våra barns räkning. Det tog väl nåt år, sen slutade mamma att stoppa ner paket där iaf...
Mamma fixade och förbredde julmaten dagen före jul och alla MILJONER tomtar som omsorgsfullt skulle placeras ut i deras hus, på rätt plats och självklart skulle det pratas lite med dem också. Mamma är en Tomte-nörd!!! Big time!!!
Pappa och vi barn fixade knäck och ischoklad.
När vi gått och lagt oss var det julklappsverkstad i köket. jag somnade aldrig förrän jag hörde dem stoppa ner paketet i strumpan!
 
När jag blev i övre tonåren/första var det uppesittarkväll med vännerna som var grejen. Vi träffades hos min bror och hans
dåvarande familj och hade julbordsknyt, Bingolotto, morfars superglögg och sällskapsspel till långt in på natten. Detta är en tradition som jag saknar så oerhört mycket. Vi var ett riktigt härlig gäng som hade fruktansvärt roligt dessa kvällar. Idag är livssituationerna väldigt olika och med familjer, barn och nya konstellationer så har detta förändrats och idag är uppesittarkvällen vigd åt min egen familj.

Uppesittarkvällen innebär lite mysmat med barnen och Bingolotto! (heligt). När barnen somnat är det lite glögg och vin, julklappsinpackning mellan bingoraderna och julgodis. Vi förbereder det som ska hinnas och lägger paket i julstrumporna som numera hänger här hemma och som numera är fem i antal, en till oss var i familjen. Uppesittarkvällen är en av de bästa julkvällarna.

Julen börjar med paketöppning av julstrumpepaketet, grötfrukost här hemma nu och julskinkemacka.

Sedan har det varit några jobbiga timmar fram tills det är dags att träffas och julen på allvar kan börja. Fram till i år har vi alltid varit hemma hos mina föräldrar på jul. Det var mamma, pappa, brorsan, jag, mormor, farmor, farfar, nån faster och en kusin. Sen blev det lite bortfall och några som kom till istället. men de sista åren har vi varit mina föräldrar, jag och brorsan med våra familjer och mormor och farmor. Först var det jullunch, sen Kalle Anka, sen kaffe och fika, sen sjöng farmor i kyrkokören, då gick mormor till mina kusiner, sen kom alla tillbaka och vi åt gröt och slutligen kom Tomten. Vi har alltid haft tomte, även när vi var stora. När alla sedan hade gått hem satt jag alltid uppe med mamma och pappa och kollade på musikal på tv. I år kommer inte vare sig mormor eller farmor att kunna vara med på riktigt då de istället får se på oss ifrån sin himmel...

Detta har gjort att traditionen brytits. Nu har istället jag och Per bestämt att vi ska fortsätta den traditionen för våra barn här hemma och till jul har mor- och farföräldrar bjudits hem till oss för att fira jul. Och oavsett om de kommer eller inte så kommer vi att fira julen här hemma så barnen slipper flacka runt. Från och med nu är julen detsamma som Näs! Vi har försökt med detta innan också men jag har alltid tappat modet närmare jul och ändå valt att fira hos mina föräldrar. Men i år tror jag vi kommer köra så...

Det absolut viktigaste pyntet för mig är julgranen!!! Nu förtiden är det en riktigt gran, oftast silvergran eller vad de heter, en sån där stor Disney-gran! Den kläs dagen före jul nu, under uppesittarmyset med barnen. Och förutom det som åker fram till advent så skulle det för vår del räcka där med pynt, ingen av oss är speciellt mycket för tomtar och prydnader. Några hjärtan och lite annat jox kan tas fram för att hängas i fönster, på väggen eller så är självklart och förra året ville barnen ha nån tomte på sina rum. Vi har en bock och ett tomtepar som står i anknytning till granen.

Granen är en sån där pepparkakehistoria som jag har lite svårt att släppa. Ni vet, mitt lilla kontrollbehov... Jag vet precis hur min gran ska se ut, jag vill "designa" min gran, men numer är tydligen barnen och maken med och styr där också så förra året var det kaos i mitt huvud... Det var definitivt inte min gran som presenterades men det blev barnens gran, och den blev fin... På ett barns sätt alltså... Och mitt mama-hjärta älskar det!!!! ( det är det där förbaskade kontrollbehovs-skrumplevern som inte vill ha det så...) Precis som med pepparkakshusen. Som också är ett viktigt inslag sedan barnen kom!

Så nu sitter jag här och väntar... På startskottet.... Om ett par helger.... Då ska det mys-jul-adventsstökas!!!!!

Ska bli kul att se hur ni gör på jul!
 
Bilder på vår jul i år kommer till jul!!! Här får ni hålla till godo med förra årets!!!


 

12 kommentarer:

  1. Mysiga julen..som barn var julen förknippad med julbak av pepparkakor, klenetterna som pappa kokade i cocosfettet, mandelmusslor, marsipanpyssel med pappa och så de goda marsipankulorna och knäcken som gjordes i köket. Lukterna, värmen, girlangerna i taket och granen både där uppe och i källaren som det skulle dansas runt varje år.

    Nu ser julen annorlunda ut..det ska firas en dag hos mamma och en dag hos mannens familj, det blir knytkalas istället för mamma orkar inte hålla i allt nu när hon är själv och barnen som är stora vill inte ha någon tomte utan man ser fram emot julklappsspelet som spelas varje år med massor av skratt. mannen och jag smygbörjar julmyset med glöggfest för vännerna i slutet av November och på Uppesittarkvällen bjuder vi in våra mammor för lite mat och Bingo lotto..nya traditioner skapas.
    Den juliga granen är viktig, fast föra året fick jag utesluta den med stor sorg i hjärtat..men ibland blir man tvungen att välja och tänka om..men julen är trots allt mysig med all värme, dofter, färger, paket som ligger och väntar i sina fina papper och snören, maten och att få vara med sin familj.

    Ha en toppenfin jul

    kram Kajsa

    SvaraRadera
  2. Åh va mysigt, känner igen det från när man hade små bran nu bor ju ingen hemma o dom har sina traditioner i år blir vi nog ensamma utan barn på självaste julafton så jag sa till mannen att vi köper en massa klappar till varandra o har det riktigt mysigt här hemma :) kram på dig

    SvaraRadera
  3. Wow vilket långt inlägg! Det kommer jag inte kunna klå, men jag vill också vara med på utmaningen.

    Jag älskar också jul förresten.

    Kram!!!

    SvaraRadera
  4. Fint inlägg! Vad härligt det lät med uppestittarkvällarna! Förstår att du saknar dem. Det bästa med att fira jul på samma ställe är nog att man då kan skapa sådana traditioner. Vi firar lite vars om helst, men flackar aldrig runt till alla.
    Känner igen mig med granen - nu får jag klä som jag vill, men det är inte riktigt så roligt som jag trodde att det skulle bli...då när jag försökte låta bli att rätta till barnens pyntande ;-)
    Kram till dig
    Ann-Mari

    SvaraRadera
  5. Det märks att du gillar julen... skriver fint om era traditioner! Jag tycker också om julen! Har inte alltid gjort det... inte lika goda erfarenheter som ung. Men när jag fick barn bestämde jag mig för att gilla den och nu har vi skapat våra egna traditioner och alla bara njuter!!! Julen är nu underbar!

    kram kram Malin

    SvaraRadera
  6. Härliga jultraditioner! Vi firar alltid med mannens släkt och det är en härlig stökig tillställning:) Vi får se när vi tar steget att fira hemma hos oss - kanske när barnen blir större?

    SvaraRadera
  7. Tack så mycket för denna veckan.
    Och här är sammanställningen över hur det går till hos de andra.
    http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/november/sammanstallning-av-real-julpyntning-2.html

    Hälsningar
    Yohanna

    SvaraRadera
  8. Vilken fin gran! Silvergran och Kungsgranar är så fina.
    Ja, det kommer jag ihåg att det var ett evigt flackande på julhelgen, hit & dit.

    SvaraRadera
  9. Tänk så olika det kan vara! Jag har inga traditioner alls, helst skulle jag bara mysa med katter och en kopp te och låta alla andra hålla på med julen... Men det där med att fira hemma hos oss och inte hålla på att köra bil halva julen, det har vi bestämt oss för i år, och det var barnen som föreslog det!

    SvaraRadera
  10. Jul jul strålande jul.....traditioner är till för att vårda! Vilket gäller om man vill köra hela kittet eller mer avskalat! Huvudsaken är att julen blir vad man önskar sej av den!
    Kram Kram Miriam

    SvaraRadera
  11. Skriver som du skrev på ett av mina inlägg för ett tag sedan, vad underbart att hittat en som är lika jul-crazy som jag!! ;-) Så underbart du skriver om julen verkligen! Längtar till första advent nu, bara att få börja pynta lite och få julkänslan! Härligt!

    Kram!

    SvaraRadera